ПРОФІЛЬ ЕКСПРЕСІЇ мікроРНК, АСОЦІЙОВАНИЙ З АГРЕСИВНІСТЮ ПЕРЕБІГУ РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ РІЗНИХ МОЛЕКУЛЯРНИХ ПІДТИПІВ - Борікун, Т.В.; Базась, В.М.; Задворний, Т.В.; Лук’янова , Н.Ю. (Oncology, 2022)
Мета: ідентифікувати профіль експресії пухлино-асоційованих мікроРНК та оцінити їх клінічне значення для прогнозування перебігу раку молочної залози (РМЗ) певного молекулярного підтипу. Об’єкт і методи: дослідження проведено на клінічному матеріалі 151 хворої на РМЗ стадій І–ІІ віком 55,2 ± 4,1 року, які перебували на стаціонарному лікуванні в Київському міському клінічному онкологічному центрі впродовж 2013–2016 рр. Рівень експресії мікроРНК визначали за допомогою зворотно-транскрипційної полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі. Дослідження експресії рецепторів стероїдних гормонів, HER2/neu та маркера проліферації Ki-67 у клітинах РМЗ проводили на парафінових зрізах операційного матеріалу з використанням імуногістохімічного методу. Статистичну обробку отриманих результатів виконували за допомогою програми GraphPad Prism, v.6.05 (GraphPad Software, Inc., San Diego, USA) з урахуванням характеру розподілу отриманих даних. Результати: встановлено, що характерною ознакою люмінального А підтипу РМЗ є високі рівні експресії мікроРНК-10b, -126, -221 та низькі рівні експресії мікроРНК-34а, -181а, -200b, -205, -320а; люмінального Б — високі рівні експресії мікроРНК-34а, -155, -200b, -205, -320а та низькі — мікроРНК-10b, -126, -221; HER2/neu-позитивного — високі рівні експресії мікроРНК-126, -221 та низькі — мікроРНК-10b, -34а, -200b, -205, -320а; базального — високі рівні експресії мікроРНК-10b, -21, -34а. Визначено наявність кореляційних зв’язків між рівнем експресії пухлино-асоційованих мікроРНК з основними клініко-патологічними характеристиками хворих на РМЗ різних молекулярних підтипів. Продемонстровано зв’язок між рівнями експресії досліджуваних мікроРНК та показниками 3-річної безрецидивної, а також 5-річної загальної виживаності у хворих на РМЗ різних молекулярних підтипів. Висновок: обґрунтовано можливість використання показників експресії пухлино-асоційованих мікроРНК для прогнозування агресивності перебігу різних молекулярних підтипів РМЗ та оцінки ризику розвитку рецидиву захворювання.