ОЦІНКА ПРОТИПУХЛИННИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЛЕКТИНУ B. SUBTILIS IMB B-7724 В ДОСЛІДЖЕННЯХ IN VIVO - Чумак , А.В.; Федосова , Н.І.; Черемшенко , Н.Л.; Караман , О.М.; Симчич , Т.В. (Oncology, 2026)
Мета: дослідити in vivo протипухлинну ефективність лектину B. subtilis ІМВ В-7724 на моделях аденокарциноми Ерліха та карциноми легені Льюїс. Об’єкт і методи: дослідження проведені на мишах ліній С57Bl/6J (n = 20) та Balb/c (n = 20). У роботі використані 2 експериментальні моделі: аденокарцинома Ерліха (АКЕ) та карцинома легені Льюїс (КЛЛ). Лектин В. subtilis ІМВ В-7724 вводили починаючи з 2-ї доби після трансплантації пухлинних клітин (підшкірно, у дозі 1 мг/кг маси тіла, через день, загальний курс — 10 введень). Оцінювали частоту перещеплення (%), латентний період виходу пухлин, об`єм пухлин (мм3), тривалість життя тварин з пухлинами. Статистичну обробку результатів проводили за загально прийнятими методами варіаційної статистики. Результати: введення бактеріального лектину мишам з АКЕ та КЛЛ сприяло уповільненню росту експериментальних пухлин та збільшенню тривалості життя тварин з пухлинами. Більш виражену протипухлинну активність лектину спостерігали у мишей з АКЕ. Індекс гальмування росту пухлин у цих тварин становив 53,2 ± 1,4%. У мишей з КЛЛ за умови введення бактеріального лектину відмічена тенденція до уповільнення процесу метастазування: індекс інгібіції метастазування становив 36,0 ± 4,5%. Результатом 10-кратного введення мишам Balb/c з АКЕ бактеріального лектину було статистично достовірне збільшення показника середньої тривалості життя — в 1,8 разу порівняно з нелікованими, р <0,05. При використанні в якості моделі пухлинного росту КЛЛ позитивний вплив лектину B. subtilis IMB B-7724 на показники тривалості життя тварин з пухлинами був виражений значно меншою мірою. Індекс гальмування росту пухлини становив 18,2 ± 1,8%; показник середньої тривалості життя зріс на 33,3%. Висновок: у тварин з модельним пухлинним процесом продемонстрована протипухлинна ефективність лектину B. subtilis IMB B-7724. За стандартними показниками пухлинного росту застосування лектину виявилося більш ефективним на моделі неметастатичної солідної АКЕ.