МОЛЕКУЛЯРНА ГЕТЕРОГЕННІСТЬ РИБОНУКЛЕАЗ ЖИРОВОЇ ТКАНИНИ ХВОРИХ НА КОЛОРЕКТАЛЬНИЙ РАК - Шляховенко, В.О.; Ганусевич, І.І.; Самойленко, О.А.; Вербиненко, А.В. (Oncology, 2023)
Мета: дослідити молекулярну гетерогенність рибонуклеаз (РНКаз) жирової тканини у хворих на колоректальний рак (КРР) з наявністю або відсутністю метастазів та за умови надмірної маси тіла. Об’єкт і методи: досліджували жирову тканину хворих на КРР з метастазами і без метастазів. Для аналізу гетерогенності РНКаз використана методика ензимограм з кількісною оцінкою активності у програмі GelAnalyzer. Результати: встановлено, що РНКази жирової тканини виявляють значну молекулярну гетерогенність, більш виражену у хворих на КРР з метастатичним процесом. В ензимограмах хворих з метастазами реєструється від 2 до 6 ізоформ ферменту. Активність РНКаз у жировій тканині хворих на КРР з метастазами значно вища, ніж у хворих без метастазів. Висновок: одержані дані можуть бути використані при оцінці прогнозу перебігу і формуванні терапевтичних підходів до лікування колоректального раку.