РАК МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ ПРИ ОЖИРІННІ: МЕНОПАУЗАЛЬНИЙ СТАТУС ТА РЕДОКС-ХАРАКТЕРИСТИКИ ДИСФУНКЦІЇ ЖИРОВОЇ ТКАНИНИ - Ганусевич, І.І.; Вірко, С.В.; Різнічук, В.О. (Oncology, 2023)
Мета: дослідити рівні генерування супероксидних радикалів та активності матриксних металопротеїназ (ММП) в пухлинній та прилеглій до пухлини жировій тканині (ППЖТ) в залежності від індексу маси тіла (ІМТ) та менопаузального статусу хворих на РМЗ. Об’єкт і методи: досліджено зразки пухлинної тканини та ППЖТ (післяопераційний матеріал) 70 хворих на РМЗ. Використано методи ЕПР-спектрометрії, зимографії в поліакриламідному гелі, загальноклінічні та статистичні. Результати: у хворих на РМЗ в постменопаузальному періоді спостерігали значну достовірну різницю (р < 0,05) у показниках швидкості генерування супероксидних радикалів за нормальної ваги та при ожирінні, як в пухлинній тканині, так і в ППЖТ (відповідно в 1,6 та 1,7 раза); у показниках сумарної активності ММП-2 та -9 (відповідно в 2,2 та 1,9 раза). На відміну від хворих на РМЗ передменопаузального віку, для пацієнток із зайвою вагою у постменопаузі характерними були суттєве (р < 0,05) підвищення частоти віддаленого метастазування та зниження показника загальної виживаності. При рівнях активності ММП-2 в ППЖТ > 2,8 у.о., хворі мали достовірно меншу тривалість життя (р = 0,02) та вищий ризик несприятливого перебігу захворювання (HR= 2,9), ніж при нижчих рівнях активності ферменту. Висновок: отримані результати вказують на перспективність подальшого дослідження та можливості використання в якості ефективних маркерів прогнозування РМЗ за наявності надмірної ваги таких факторів пухлинного мікрооточення, як рівні генерування супероксидних радикалів та активність матриксних металопротеїназ в пухлинній тканині та ППЖТ.