ТОПОІЗОМЕРАЗА ІІ АЛЬФА ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ НЕОАД’ЮВАНТНОЇ ХІМІОТЕРАПІЇ ПРИ ТРИЧІ НЕГАТИВНОМУ РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ - Самусєва, А.А. (Oncology, 2023)
Тричі негативний рак молочної залози (ТН РМЗ) — це агресивний підтип РМЗ, що асоціюється з поганим прогнозом і відсутністю стандартних мішеней для лікування, а також гетерогенністю. Саме відсутності терапевтичних мішеней та гетерогенність пухлини є основними причинами виникнення резистентності до лікування у пацієнтів з ТН РМЗ. Відмінності у властивостях пухлинних клітин забезпечуються ферментами, які є важливими потенційними мішенями для лікування, що робить пошук прогностичних маркерів і потенційних мішеней лікування при ТН РМЗ важливим напрямком досліджень. Мета: підвищити результати лікування хворих на ТН РМЗ шляхом оцінки топоізомерази ІІ альфа (ТОР ІІα) як потенційного предиктивного маркеру ефективності лікування. Об’єкт і методи: дослідження включало 45 пацієнток з ТН РМЗ стадії ІІ–ІІІ, у яких додатково до стандартних маркерів досліджували рівень експресії ТОР ІІα в пухлинній тканині. В досліджені використано інструментальні методи діагностики, патоморфологічне та імуногістохімічне досліджен ня, а також статистичні методи оцінки даних. Результати: використання таксановмісних схем хіміотерапії у пацієнток з ТН РМЗ підвищує ефективність лікування. Гіперекспресія ТОР ІІα асоціюється з кращим прогнозом та відповіддю на лікування у пацієнток з ТН РМЗ. Висновки: отримані дані дозволяють розглядати ТОР ІІα, як прогностично цінний маркер перебігу захворювання у пацієнток з ТН РМЗ та ефективності медикаментозної терапії, а також демонструють пере вагу таксановмісних схем лікування у пацієнток з ТН РМЗ.