ЗМІНИ ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ МАКРОФАГІВ ЗА РІЗНИХ СХЕМ ВВЕДЕННЯ БАКТЕРІАЛЬНОГО ЛЕКТИНУ - Федосова, Н.І.; Чумак, А.В.; Черемшенко, Н.Л.; Симчич, Т.В.; Караман, О.М.; Карабаєв, Д.О.; Воєйкова, І.М. (Oncology, 2023)
Мета: дослідити протипухлинний ефект та вплив лектину B. subtilis ІМВ B7724 в монорежимі або в комбінації з цисплатином на функціо нальну активність макрофагів тварин з метастазуючою модельною пух линою. Об’єкт і методи: дослідження проведені на мишах лінії С57Bl/6J з карциномою легені Льюїс (КЛЛ). Оцінювали протипухлинний ефект та вплив на функціональну активність перитонеальних макрофагів лектину при його застосуванні в монорежимі та в комбінації з цисплатином. Функціональну активність перитонеальних макрофагів досліджували за рівнем продукції NO, аргіназною та цитотоксичною активністю. Результати: на моделі КЛЛ продемонстрована антиметастатична ефективність лектину B. subtilis IMВ B7724 при введенні його як у монорежимі, так і в комбінації з цисплатином. Зазначений ефект знач ною мірою обумовлений змінами функціональної активності макрофагів. У мишей з пухлинами, які не отримували лікування, превалювали макро фаги М2, про що свідчить суттєве (р<0,05) пригнічення їх цитотоксичної активності та характерні зміни метаболізму аргінази. Особливості метаболізму Lаргініну та цитотоксичної активності перитонеальних макофагів свідчать про збереження їх протипухлинної активності (по ляризація в напрямку М1) на віддаленій стадії росту модельної пухлини. Висновки: у тварин з КЛЛ найбільш виражений протипухлинний ефект спостерігали за умови комбінованого застосування бактеріального лек тину та цисплатину. Використання в якості засобу терапії лектину B subtilis IMВ B7724 (як в монорежимі, так і в комбінації з циспла тином) забезпечувало збереження протипухлинної активності макро фагів та сприяло їх поляризації в напрямку М1 на термінальній стадії пухлинного росту.