ПРОГНОСТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ЕКСПРЕСІЇ РЕЦЕПТОРІВ ЕСТРОГЕНІВ І ПРОГЕСТЕРОНУ ПРИ РАКУ ЕНДОМЕТРІЮ І–ІІ СТАДІЇ - Дяків, І.Б.; Дмитренко, І.А.; Крижанівська, А.Є. (Oncology, 2025)
Мета: оцінити рівень експресії рецепторів естрогенів (ER) та прогестерону (PR) у пацієнток із різними гістологічними та молекулярними підтипами раку ендометрію (РЕ) та визначити їхній зв’язок із показниками виживаності. Об’єкт і методи: проведено проспективне дослідження 455 пацієнток із І–ІІ стадією РЕ, які отримали лікування у Прикарпатському клінічному онкологічному центрі Івано-Франківської обласної ради з 2021 по 2024 роки. Більшість пацієнток (n = 291, 64,0%) становили жінки віком понад 60 років. За гістологічним типом переважала ендометріальна карцинома (76,9%); за ступенем диференціювання — G1-2 пухлини (57,4%). Результати: за результатами проведеного імуногістохімічного дослідження виявлено, що позитивний рецепторний статус мали 55,8% хворих, негативний — 29,7% хворих. В переважній кількості пухлин тіла матки ендометріального типу спостерігалася експресія ER+/PR+ (72.8%). В переважній більшості (61,9%) неендометріальних карцином експресію даних рецепторів не було виявлено. Пацієнтки з ER+/PR+ статусом продемонстрували найвищу трирічну загальну виживаність (93,7%), у групі ER–/PR– цей показник склав 71,9%. Висновки: експресія ER та PR є важливим прогностичним маркером у пацієнток з раком ендометрію І–ІІ стадії. Позитивний ER/PR-статус асоціюється із сприятливими клініко-патологічними характеристиками. Пацієнтки з ER+/PR+ пухлинами мають вищі показники загальної виживаності порівняно з групою ER–/PR–.