БІОІНФОРМАТИЧНИЙ АНАЛІЗ КЛЮЧОВИХ ФАКТОРІВ РЕГУЛЯЦІЇ ЕКСПРЕСІЇ ЕЛАСТИНУ В УМОВНО НОРМАЛЬНІЙ ТА ЗЛОЯКІСНО ТРАНСФОРМОВАНІЙ ТКАНИНІ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ - Воронін, Д.С. (Oncology, 2025)
Рак молочної залози (РМЗ) є одним із найпоширеніших онкологічних захворювань у жінок в усьому світі. Злоякісні новоутворення молочної залози належать до великої гетерогенної групи пухлин, що характеризуються спектром морфологічних ознак, молекулярних підтипів та ступенем агресивності перебігу пухлинного процесу. Сучасні дослідження акцентують увагу на епітеліальному компоненті пухлини та її мікрооточенні, зокрема на фібробластах, які формують позаклітинний матрикс і синтезують структурні волокна, серед яких еластин. Зміни в позаклітинному матриксі, такі як ремоделювання та деградація, що залежать від активності матриксних металопротеїназ (ММР), відіграють ключову роль у прогресуванні РМЗ. Мета: систематичний in silico аналіз показників експресії та ролі еластину (ELN) при РМЗ різних молекулярних підтипів, з акцентом на пов’язані з активністю MMP-14 регуляторні механізми. Об’єкт і методи: дослідження залежності рів- нів експресії ELN та MMP-14 в умовно нормальній тканині молочної залози та тканині РМЗ від клінічних характеристик та виживаності хворих проводили за допомогою онлайн-ресурсів UALCAN та KM-plotter. Результати: характерною ознакою РМЗ усіх молекулярних підтипів є зниження експресії ELN на рівні білка у пухлині порівняно з нормальною тканиною молочної залози. Достовірно менші показники експресії мРНК цього гену спостерігали у зразках РМЗ HER2-позитивного та тричі негативного молекулярних підтипів. Встановлено, що високий рівень експресії мРНК ELN асоціюється зі сприятливим клінічним перебігом РМЗ та вищими показниками безрецидивної виживаності пацієнток. Найбільш виражений ефект спостерігали у хворих із люмінальним А підтипом новоутворень, де рівень виживаності перевищував на 20% аналогічний показник у групі з низькою експресією ELN. Висновок: показники експресії ELN на рівні мРНК та білка можуть бути використані в якості прогностичних молекулярних маркерів у пацієнток з РМЗ різних молекулярних підтипів.