СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ДІАГНОСТИКИ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ ПЕРЕБІГУ ХРОНІЧНОГО ЛІМФОЛЕЙКОЗУ - Литвин, С.А.; Ковалевська, Л.М. (Oncology, 2025)
Однією з ключових проблем сучасної гематології є своєчасна та високоточна діагностика лімфопроліферативних захворювань. Серед лейкемій найпоширенішим є хронічний лімфолейкоз (ХЛЛ), який зазвичай зустрічається серед пацієнтів старшого віку та має дуже варіабельний перебіг пухлинного процесу. Специфічні генетичні та епігенетичні зміни призводять до порушень регуляції проліферації та апоптозу у В-клітинах при ХЛЛ. Клінічна гетерогенність ХЛЛ, а також майже безсимптомний в більшості випадків перебіг ускладнює діагностику на ранніх стадіях захворювання. У зв’язку з цим, особливого значення набуває комплексний підхід до діагностики цієї нозологічної форми раку, що включає морфологічний аналіз клітин крові, їх імунофенотипування та молекулярно-генетичні дослідження, що дозволяє своєчасно ідентифікувати патологічний клон В-лімфоцитів і визначити прогностично важливі характеристики перебігу захворювання.