СТРЕС-ІНДУКОВАНІ ЗМІНИ ПРОТИПУХЛИННОГО ІМУНІТЕТУ - Федосова, Н.І.; Гоголь, С.В.; Вірич, П.А.; Воєйкова, І.М.; Чехун, В.Ф. (Oncology, 2025)
Результати експериментальних та клінічних досліджень свідчать про значний модифікуючий вплив стресу на функціонування як окремих фізіологічних систем, так і організму в цілому, що не тільки підвищує ризик виникнення злоякісних новоутворень, а й може негативно впливати на результати лікування пацієнтів з цією патологією. В оглядовій статті авторами представлено аналіз даних сучасної наукової літератури щодо взаємозв'язку між стресом і онкогенезом, представлені стрес-індуковані зміни вмісту основних мікроелементів (мідь, залізо, цинк, ферум, кальцій), які відіграють ключову роль у багатьох біологічних процесах. Значна увага приділяється змінам функцій імунокомпетентних клітин, що входять до складу пухлинного мікрооточення та опосередковують реалізацію протипухлинної імунної відповіді, в умовах гострого та хронічного стресу.