ІДЕНТИФІКАЦІЯ ТА ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ АНАЛІЗ мікроРНК ЯК ПЕРСПЕКТИВНИХ ПРОГНОСТИЧНИХ МАРКЕРІВ КОЛОРЕКТАЛЬНОГО РАКУ - Маліборська, С.В.; Задворний, Т.В. (Oncology, 2025)
Колоректальний рак (КРР) є однією із основних причин смертності від злоякісних новоутворень. Незважаючи на досягнутий прогрес в діагностиці та лікуванні КРР віддалені результати залишаються незадовільними. Саме тому актуальним є пошук специфічних біомаркерів для прогнозування перебігу пухлинного процесу та персоналізації терапії цієї форми раку. Мета: ідентифікувати мікроРНК та визначити їх функціональну роль у виникненні та прогресії КРР, з метою подальшого їх використання в якості прогностичних маркерів цієї онкопатології. Матеріали та методи: KEGG-аналіз сигнальних шляхів проведено за допомогою DIANA miRPath v.3.0. Аналіз функціональної ролі генів-мішеней досліджуваних мікроРНК, проведено за допомогою онлайн-інструменту DAVID. Дослідження показників загальної виживаності хворих на КРР залежно від рівня експресії досліджуваних мікроРНК проведене із використанням баз даних ENCORI Pan-Cancer Analysis Platform. Результати: на основі даних представлених у базах miR2Disease, HMDD v.3.2, PhenomiR v.2.0 ідентифіковано 3 мікроРНК, які залучені у виникнення та прогресією КРР та можуть розглядатись в якості прогностичних маркерів – hsa-mir-100-5p, hsa-mir-125b-5p, hsa-mir-200b-3p. Встановлено, що досліджувані мікроРНК залучені в регуляцію 24 сигнальних шляхів, серед яких найсильніші сигнальні асоціації були характерні для Proteoglycans in cancer (hsa05205), Fatty acid biosynthesis (hsa00061), Fatty acid metabolism (hsa01212) та ErbB signaling pathway (hsa04012). З’ясовано, що високі показники експресії hsa-mir-200b-3p у тканині КРР асоціюються із кращими показниками загальної виживаності хворих. Висновки: отримані результати вказують на необхідність подальшого дослідження ролі hsa-mir-100-5p, hsa-mir-125b-5p та hsa-mir-200b-3p у механізмах виникнення та прогресії КРР та свідчать про перспективність використання hsa-mir-200b-3p в якості прогностичного маркера, асоційованого з агресивністю перебігу пухлинного процесу.