ЗНАЧЕННЯ ЕКСПРЕСІЇ МАРКЕРА ЕПІТЕЛІАЛЬНО- МЕЗЕНХІМАЛЬНОГО ПЕРЕХОДУ SNAIL1 ТА ЙОГО РЕГУЛЯТОРА TGF-β1 В ПРОГРЕСІЇ ЕНДОМЕТРІОЇДНОЇ КАРЦИНОМИ ЕНДОМЕТРІЮ - Бучинська, Л.Г.; Глущенко, Н.М.; Неспрядько, С.В.; Марченко, І.О.; Юрченко, Н.П. (Oncology, 2025)
Мета роботи: оцінити особливості експресії цитокіну TGF-β1 та транскрипційного фактора Snail1 в залежності від таких клініко-патологічних характеристик раку ендометрію як ступінь диференціювання та рівень розповсюдженості пухлинного процесу. Об’єкт і методи: зразки операційного матеріалу 54 хворих на ендометріоїдну карциному ендометрію (ЕКЕ) з І-ІІ стадією захворювання (медіана віку 59 років), які було досліджено з використанням: морфологічного, імуногістохімічного, біоінформатичного і статистичного методів. Результати: Показано, достовірно більшу експресію цитокіну TGF-β1 і транскрипційного фактора Snail1 у низькодиференційованих, що глибоко інвазують у міометрій карцином ендометрію порівняно до пухлин високого та помірного ступеня диференціювання з не глибокою інвазією у міометрій. У пухлинах ендометрію з високою експресією Snail1 виявлялась достовірно нижча експресією маркера епітеліальних клітин Е-кадгерину і зростала експресія мезенхімального – віментину. Встановлено, що висока експресія мРНК генів TGFB1 і SNAI1 корелює зі зниженням терміну 5-річної виживаності хворих на ЕКЕ (GEPIA2 database). Висновки: проведене дослідження дозволило показати, що експресія TGF-β1 і Snail1 асоційованих з епітеліально-мезенхімальним переходом модулює певні морфофункціональні характеристики злоякісних новоутворень ендометрію, що визначає агресивність цієї форми раку та ймовірно є прогностичними факторами перебігу захворювання хворих з цією онкологічною патологією. Статьи по теме: