ПРОФІЛЬ ЕКСПРЕСІЇ ДЕЯКИХ МАРКЕРІВ ЛЕЙКЕМІЧНИХ СТОВБУРОВИХ КЛІТИН ПРИ ГОСТРИХ МІЄЛОЇДНИХ ЛЕЙКОЗАХ - Шлапацька, Л.М.; Поліщук, А.С.; Глузман, Д.Ф. (Oncology, 2025)
Мета: визначення потенційного пулу лейкемічних стовбурових клітин за показниками комбінованої експресії CD34, CD38 та CD117 при різних варіантах гострого мієлобласного лейкозу (ГМЛ). Об’єкт і методи: дослідження проведені на клітинах пунктатів кісткового мозку 54 хворих на ГМЛ, які попередньо не отримували лікування. Профіль експресії поверхневих антигенів досліджували методом проточної цитометрії. Результати: виявлені відміності у вмісті популяцій CD34+CD38–, CD34+CD38+, CD34–CD117+ та CD34+CD117+ клітин, які потенційно можуть бути лейкемічними стовбуровими клітинами (ЛСК), серед хворих із різними варіантами ГМЛ. Медіана кількості CD34+CD38– клітин при М2 ГМЛ (3,9%) та М3 ГМЛ (2,5%) значно менша ніж при М1 ГМЛ (11,3%) та М5 ГМЛ (13,0%), тоді як вміст CD34+CD38+ клітин найбільш виражений при М2 ГМЛ та М5 ГМЛ. Аналіз комбінованої експресії CD34 та CD117 свідчить, що для М3 ГМЛ більш властива наявність популяції CD34–CD117+ клітин, тоді як для М1 ГМЛ та М5 ГМЛ – CD34+CD117+ бластів. Висновок: при всіх досліджених варіантах ГМЛ ідентифіковано компартменти злоякісно трансформованих клітин, які потенційно можуть бути ЛСК і визначаються за показниками комбінованої експресії CD34, CD38 та CD117. Дані дослідження є перспективні, оскільки визначення ЛСК обгрунтовує підхід для ефективної таргетної терапії хворих на ГМЛ.