ІМУНОМОДУЛЮЮЧИЙ ЕФЕКТ ПРОБІОТИКІВ B. ANIMALIS SUBSP. LACTIS BB-12 ТА L. RHAMNOSUS GG В УМОВАХ ПУХЛИННОГО ПРОЦЕСУ - Гоголь, С.В.; Вірич, П.А.; Федосова, Н.І.; Черемшенко, Н.Л.; Тарнопольська, К.Д.; Воєйкова, І.М.; Чехун, В.Ф. (Oncology, 2025)
Мета: експериментальне дослідження впливу B. animalis subsp. lactis BB-12 та L. rhamnosus GG на функціональну активність макрофагів інтактних тварин та тварин з модельним пухлинним процесом. Об’єкт і методи: дослідження проведені на мишах-самках лінії Balb/c. В якості експериментальної моделі використана аденокарцинома Ерліха (АКЕ). Проведено 2 серії експериментів: І — пробіотики B. animalis subsp. lactis BB-12 або L. rhamnosus GG вводили інтактним тваринам; ІІ — пробіотики вводили тваринам з перещепленою пухлиною. Схеми введення препаратів були однаковими — протягом 28 діб, щоденно, per os, по 7×105 КУО/мишу. Параметри функціональної активності макрофагів (Мф) визначали за рівнем продукції NO, аргіназною (Arg) активністю, продукцією цитокінів TNF-α та IL-10. У тварин з модельною пухлиною додатково визначали рівні продукції активних форм кисню (АФК) та фагоцитарну активність Мф. Статистичну обробку результатів проводили за загально прийнятими методами варіаційної статистики. Результати: за відсутності пухлинного процесу застосування B. animalis subsp. lactis BB-12 призводило до незначного зниження рівнів продукції NO (в 1,1 раза) та суттєвого зростання активності Arg (в 1,8 раза, p < 0,05). За умови застосування L. rhamnosus GG ці показники статистично достовірно не відрізнялись від таких у інтактних тварин. Напрямок змін продукованих Мф цитокінів залежав від використаного пробіотика: відмічали суттєве зростання рівнів IL-10 і зниження TNF-α при застосуванні біфідобактерій та збереження продукції цитокінів на рівні показників інтактного контролю при застосуванні L. rhamnosus GG. Аналогічні результати отримані при дослідженні впливу даних пробіотиків на поляризаційний стан Мф тварин з модельним пухлинним процесом. За показниками метаболізму L-аргініну, рівнями продукції АФК, спектром продукованих цитокінів, фагоцитарною активністю продемонстровано, що бактерії штаму B. animalis subsp. lactis BB-12 сприяють поляризації Мф до клітин з фенотипом М2, які необхідні для обмеження надмірного запального процесу, проте мають пропухлинні властивості. Використання бактерій штаму L. rhamnosus GG мало протилежний ефект — відмічали тривале збереження поляризаційного стану Мф М1 навіть на віддалених термінах росту пухлини, що є важливим для підтримання протипухлинної імунної відповіді. Висновок: можливість цілеспрямованої зміни поляризаційного стану і, відповідно, функціональних властивостей, макрофагів за умови використання пробіотичних засобів з визначеними заздалегідь властивостями може бути корисною при лікуванні пацієнтів з різними патологічними станами.