ПЕРСПЕКТИВНІ ПІДХОДИ У ПРОГНОЗУВАННІ ПЕРЕБІГУ РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ ЗА НАДМІРНОЇ ВАГИ (огляд даних літератури та власних досліджень) - Ганусевич, І.І.; Бубновська, Л.М.; Самойленко, О.А.; Тропиніна, О.С. (Oncology, 2025)
Авторами розглянуто, проаналізовано та підсумовано дані сучасної наукової літератури та результати власних досліджень щодо перспективних підходів у прогнозуванні перебігу раку молочної залози (РМЗ) за надмірної ваги. Зокрема, у статті розглядається роль біомаркерів крові, а саме співвідношення нейтрофілів до лімфоцитів, тромбоцитів та їх желатиназ, у прогнозуванні перебігу РМЗ при ожирінні. РМЗ є однією з найпоширеніших злоякісних пухлин у жінок, а його розвиток зумовлений як генетичними, так і модифікованими факторами ризику, серед яких особливу увагу приділено гормональним та репродуктивним аспектам за надмірної ваги пацієнток. Ожиріння розглядається, як один з факторів, що погіршує результати лікування РМЗ, особливо у жінок в постменопаузі. Зазначено, що надлишок жирової тканини сприяє розвитку прозапального стану, що впливає на агресивність пухлини. Особлива увага приділяється також ролі системного запалення, яке характеризується, зокрема, співвідношенням нейтрофілів до лімфоцитів, високі показники якого асоційовані з низькими показниками виживаності хворих на РМЗ, особливо у постменопаузі. Також розглядається роль тромбоцитів у прогнозуванні перебігу пухлини, зокрема через регуляцію ангіогенезу та метастазування.