ГОСТРІ МІЄЛОЇДНІ ЛЕЙКЕМІЇ У П’ЯТОМУ ПЕРЕГЛЯДІ КЛАСИФІКАЦІЇ ВООЗ ГЕМАТОЛІМФОЇДНИХ ПУХЛИН (Частина 1) - Фільченков, О.О.; Абраменко, І.В. (Oncology, 2025)
У 2022 р. фахівцями ВООЗ було запропоноване чергове 5-те видання класифікації гематолімфоїдних пухлин (ВООЗ-ГЛП5), яке стало суттєвим оновленням попереднього “Переглянутого 4-го видання класифікації ВООЗ пухлин кровотворної та лімфоїдної тканин”. У 2024 р. основи класифікації ВООЗ-ГЛП5 були викладені у 11-му томі відповідної серії монографій ВООЗ для класифікації пухлин людини (також відомої як “Сині книги” ВООЗ), які публікуються Міжнародною агенцією з вивчення раку. В огляді, що складається із двох частин, представлено характеристику основних форм гострих мієлоїдних лейкемій (ГМЛ), які увійшли до ВООЗ-ГЛП5. Головну увагу зосереджено на уточнених критеріях лабораторної діагностики ГМЛ та прогностичному значенні цитогенетичних аномалій, мутацій або перебудов генів при окремих формах ГМЛ. Першу частину присвячено аналізу ГМЛ з визначальними генетичними аномаліями, тоді як ГМЛ, які вирізняються за рівнем диференціювання, мієлоїдна саркома, мієлоїдні новоутворення після застосування цитотоксичної терапії, мієлоїдні новоутворення, пов’язані зі схильністю на рівні зародкової лінії та новоутворення з плазмоцитоїдних дендритних клітин, будуть розглянуті у другій частині огляду.