ВПЛИВ ЕНТЕРОСОРБЦІЇ НА СИСТЕМУ ВЗАЄМОДІЙ ПУХЛИНА-ОРГАНІЗМ І ТОКСИЧНІ ПРОЯВИ ДЕЯКИХ ХІМІОТЕРАПЕВТИЧНИХ ЗАСОБІВ - Бардахівська, К.І.; Сарнацька, В.В.; Геращенко, Б.І.; Ніколаєв, В.Г. (Oncology, 2025)
Розвиток злоякісних новоутворень є важким патологічним станом, що супроводжується значною інтоксикацією організму. Комплексне застосування хірургічного втручання, променевої та хіміотерапії суттєво покращує результати лікування пацієнтів з онкологічною патологією, проте посилюється і їх токсична дія, що виявляється у пригніченні гемопоезу, імуносупресії, нефро-, гепато-, кардіотоксичності. Ентеросорбція із застосуванням високоактивних вуглецевих сорбентів є одним із перспективних методів подолання ендотоксикозу, спричиненого системною інтоксикацією. Авторами була проведена низка експериментальних досліджень на тваринах з пухлинами (карцинома легені Льюїс та карцинома Герена), що отримували цисплатин, та тваринах без пухлин, яким вводили мелфалан або доксорубіцин, а також на опромінених тваринах. Ці дослідження показали високу ефективність вуглецевих сорбентів у послабленні токсичних проявів променевої і хіміотерапії. Ентеросорбенти виявили мієлопротекторну дію, суттєво покращили деякі гематологічні і біохімічні показники крові і знизили прояви оксидативного стресу та ендогенної інтоксикації.