РЕАКТИВАЦІЯ РИБОНУКЛЕАЗ ПЕРИФЕРИЧНОЇ КРОВІ ЛЮДИНИ ПІСЛЯ СОРБЦІЇ НА НАНОПЛАСТИНКАХ LAPONITE® - Шляховенко, В.О.; Ганусевич, І.І.; Самойленко, О.А.; Самченко, Ю.М.; Вербиненко, А.В.; Соловйова, О.О. (Oncology, 2025)
Мета: вивчити можливість реактивації рибонуклеаз (РНКаз) клітин периферичної крові хворих на колоректальний рак (КРР) після сорбції на нанопластинках Laponite® RD (Lap). Об’єкт і методи: у дослідженні використана клітинна суспензія периферичної крові хворих на КРР. Проби клітинних лізатів поєднували з 1% суспензією нанопластинок Lap, після чого проводили екстракцію РНКаз 0,25 н H2SO4, або 2% розчином додецилсульфату (ДДС) натрію. Для аналізу активності РНКаз використана методика зимограм. Результати: встановлено, що при зв`язуванні РНКаз з нанопластинками Lap утворюються комплекси з втратою ферментативної активності. Однак РНКаза може бути вивільнена з комплексу екстракцією 0,25 н H2SO4 або 2% розчином ДДС натрію. Але при екстракції 2% розчином ДДС натрію фермент здатен відновлювати ферментативну активність, у той час як при екстракції 0,25 н H2SO4 ферментативна активність втрачається незворотно. Висновок: екстрагована з нанопластинок Lap РНКаза може відновити свою активність, як ферменту, який каталізує розщеплення РНК та гібридні молекули РНК/ДНК, в залежності від способу екстракції.