ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ мікроРНК В ЯКОСТІ ПРЕДИКТИВНИХ МАРКЕРІВ ГОРМОНОЗАЛЕЖНОГО РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ - Придко, О.С.; Русин, А.В. (Oncology, 2025)
Гормонозалежні злоякісні новоутворення є найбільш розповсюдженою формою раку молочної залози (РМЗ) у всьому світі. Висока гетерогенність клінічних проявів та відповіді на лікування вказує на необхідність пошуку прогностичних та предиктивних маркерів для прогнозування агресивності перебігу гормонозалежного РМЗ та призначення індивідуалізованої тактики лікування. МікроРНК – це короткі молекули РНК, які приймають участь у регуляції експресії багатьох генів. Це пов’язано з тим, що мікроРНК відіграють важливу роль у модуляції процесів росту, диференціювання та формуванні метастатичного потенціалу злоякісних новоутворень різного гістогенезу, в тому числі РМЗ. МікроРНК можуть бути використані для прогнозування перебігу захворювання та вибору оптимальної тактики лікування, оскільки їх рівні можна визначати не лише в пухлинній тканині, а і в сироватці крові. Систематизація та узагальнення результатів власних досліджень, дані літератури щодо можливості використання мікроРНК в якості предиктивних маркерів гормонозалежного РМЗ вказують на перспективність використання мікроРНК для моніторингу перебігу пухлинного процесу та для визначення чутливості пухлин до неоадювантної гормональної терапії.