МІКРОБІОМ ТА АКТИВНІ ФОРМИ КИСНЮ – СИНЕРГЕТИЧНІ ФАКТОРИ ПУХЛИННОЇ ПРОГРЕСІЇ - Швець, Ю.В.; Бездєнєжних, Н.О.; Лихова, О.О.; Чехун, В.Ф. (Oncology, 2025)
Мікрооточення пухлини — унікальний склад клітинних і розчинних факторів, що асоційовані із розвитком пухлинного процесу. Серед цих факторів – стромальні та ендотеліальні клітини, клітини імунної системи, компоненти позаклітинного матриксу та цитокіни. Нещодавно до компонентів пухлинного мікрооточення було віднесено і мікробіом, що є однією із ключових складових для підтримки гомеостазу будь-яких органів і тканин організму людини. Клітинні елементи мікрооточення є взаємопов`язані та взаємозалежні. Такий вплив реалізується із залученням розчинних факторів, серед яких роль «дволикого Януса» відіграють активні форми кисню (АФК). В огляді наведено дані щодо значення АФК для активності клітин імунної системи та мікробіому. Розглянуто механізми впливу мікробіому за участі АФК на пухлинний процес.