МОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ СТІНКИ СЕЧОВОГО МІХУРА ЯК НАСЛІДОК ДІЇ ЕПІРУБІЦИНУ - Гончарук , В.В. (Oncology, 2025)
Внутрішньоміхурове введеня засобів хіміотерапії широко застосовується у клінічній практиці та в експериментальних дослідженнях. Проте, дані щодо морфологічних змін слизової оболонки сечового міхура внаслідок дії таких препаратів практично відсутні. Мета: встановлення закономірностей морфологічних змін шарів стінки сечового міхура при внутрішньоміхуровому введенні епірубіцину. Об’єкт і методи: в дослідженнях використані білі безпородні щури (самки, вага 200–250 г), яким внутрішньоміхурово вводили епірубіцин. Морфологічні зміни шарів стінки сечового міхура оцінювали методом світлооптичної мікроскопії фіксованих препаратів (з подальшим забарвленням гематоксиліном та еозином) через 2 год, 3 доби, 7 та 21 добу після введення препарату. Отримані результати піддавали аналізу методом варіаційної статистики. Результати: упродовж всього терміну спостереження виявлені морфологічні зміни, які свідчили про порушення кровообігу у судинах гемомікроциркуляторного русла власної пластинки слизової оболонки сечового міхура та підслизовій основі, що супроводжувалося значною неспецифічною запальною інфільтрацією та у кінцевий термін дослідження – фіброзом підслизової основи. Висновки: отримані морфологічні та морфометричні дані свідчать про значні порушення шарів стінки сечового міхура внаслідок внутрішньоміхурового введення епірубіцину.