ГЛЮКОКОРТИКОЇДИ ТА МІНЕРАЛОКОРТИКОЇДИ В ПЛАЗМІ КРОВІ ЯК МАРКЕРИ РАННЬОЇ ДІАГНОСТИКИ ПУХЛИН КІРКОВОГО ШАРУ НАДНИРНИКІВ - Гордійчук, П.І.; Роєнко, Ю.В.; Пoгорєлов O.В.; Гордійчук M.П. (Oncology, 2025)
Мета: оцінити стан гіпофізарно-наднирникової та ренін-альдостеронової систем у пацієнтів з різними видами aдренокортикальних аденом. Об’єкт і методи: досліджували гормональний статус 35 пацієнтів з aдренокортикальними аденомами за допомогою прямого кількісного імуноферментного аналізу, визначали рівень глюкокортикоїдів (кортизолу) та мінералокортикоїдів (альдостерону). Рівень адренокортикотропного гормону (АКТГ) та реніну визначали за допомогою імунохімічних методів з використанням специфічних МкАт. Результати: виявили підвищення рівня кортизолу на фоні зниження рівня АКТГ у пацієнтів з кортизол-продукуючими адренокортикальними аденомами. У пацієнтів з альдостерон-продукуючими аденомами альдостеронізм розвивається на тлі незмінного рівня реніну та підвищення альдостерон-ренінового співвідношення. Висновки: розвиток гормонозалежних аденом кори надниркових залоз призводить до дисбалансу у роботі гіпофізарно-наднирникової та ренін-альдостеронової систем і слугує критерієм ранньої діагностики адренокортикальних аденом наднирників.