ВПЛИВ ІНГІБІТОРІВ АЛЬДЕГІД ДЕГІДРОГЕНАЗ ТА ЇХ КОМБІНАЦІЇ ЗІ СПЕРМІНОМ НА ПРОФІЛЬ ПОЛІАМІНІВ В КЛІТИНАХ ЛІНІЙ РАКУ ПЕРЕДМІХУРОВОЇ ЗАЛОЗИ ЛЮДИНИ - Кленов, О.О.; Яніш, Ю.В.; Сумнікова, І.О. (Oncology, 2025)
Мета: дослідити дію інгібіторів альдегіддегідрогеназ, сперміну (Спн) та їх комплексний вплив на профіль поліамінів в клітинних лініях раку передміхурової залози (РПЗ) людини і співставити зміни профілю поліамінів з виживаністю пухлинних клітин. Об’єкт і методи: дослідження проведені на культурах клітин андрогенчутливої (LNCaP) та андроген- резистентної (DU-145) ліній РПЗ людини. Профіль поліамінів в пухлинних клітинах визначали за допомогою методу високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ). Результати: додавання в культуральне середовище Спн викликало суттєве накопичення цього поліаміну в клітинах. Застосування інгібіторів альдегіддегідрогенази (госсиполу та дисульфіраму) супроводжувалося зниженням рівня спермідину (Спд). Інкубація клітин зі Спн призводила до падіння показника проліферації — молярного співвідношення Спд/Спн. Особливо низькі значення співвідношення Спд/Спн спостерігалися при використанні Спн разом з інгібіторами альдегіддегідрогеназ. За таких умов були найнижчими і показники виживаності клітин. Це свідчило про більш ефективне гальмування росту клітин при поєднаному застосуванні цих чинників порівняно із використанням їх окремо, навіть у значно вищих концентраціях. Висновки: застосування інгібіторів альдегіддегідрогеназ окремо та разом зі Спн викликає характерні для гальмування росту зміни профілю поліамінів в пухлинних клітинах і зниження молярного співвідношення Спд/Спн. Такі зміни більш виражені при застосуванні цих чинників разом та супроводжуються зниженням виживаності клітин андрогенчутливої (LNCaP) і андрогенрезистентної (DU-145) ліній РПЗ людини. Застосування госсиполу та дисульфіраму разом зі Спн більш ефективно знижувало виживаність андрогенчутливих клітин лінії LNCaP порівняно з андрогенрезистентними клітинами лінії DU-145. Отримані результати свідчать про перспективність подальшого вивчення Спн та його комбінацій з інгібіторами альдегідегідрогеназ як потенційних засобів лікування РПЗ.