ПРОМЕНЕВА ТЕРАПІЯ ХВОРИХ НА РАК ШИЙКИ МАТКИ: ПОГЛЯД РАДІОБІОЛОГІВ - Дьоміна, Е.А.; Думанський, Ю.В.; Маковецька, Л.І.; Главін, О.А.; Михайленко, В.М.; Прокопенко, І.В. (Oncology, 2025)
Незважаючи на досягнуті, за останні роки, позитивні результати у лікуванні раку шийки матки (РШМ), загальне та безрецидивне виживання пацієнтів з цією патологією залишає бажати кращого. Пов’язано це із низкою проблем. Основними з них є пізня діагностика, що призводить до занедбаності пухлинного процесу, недостатня ефективність консервативних методів лікування, яка залежить від відносно низької чутливості до лікарських препаратів, що застовуються, і малої специфічності використовуваної променевої терапії (ПТ). На основі аналізу даних літератури та власних досліджень окреслено шлях визначення серед основних радіобіологічних показників, що враховують механізми та етапи формування променевих уражень, предикторів виникнення ускладнень внаслідок ПТ у хворих на РШМ. Це дозволить виокремити групу підвищеного ризику розвитку негативних ефектів ПТ, розробити ефективні засоби патогенетичної терапії пошкоджень тканин із оточення пухлини і, тим самим, знизити частоту, характер і ступінь виразності віддалених побічних ускладнень ПТ у цієї категорії хворих, що сприятиме покращенню якості життя пацієнток.