ПРОТИПУХЛИННА ЕФЕКТИВНІСТЬ КОМБІНОВАНОГО ЗАСТОСУВАННЯ БАКТЕРІЙ РОДУ BIFIDOBACTERIUM ТА ЛЕКТИНУ B. SUBTILIS ІМВ B-7724 - Федосова, Н.І.; Черемшенко, Н.Л.; Чумак, А.В; Тихонов, В.Г.; Тарнопольська, К.Д.; Воєйкова, І.М. (Oncology, 2025)
Мета: дослідження протипухлинної ефективності комбінованого застосування бактерій роду Bifidobacterium та позаклітинного метаболіту (лектину) B. subtilis ІМВ B-7724. Об’єкт і методи: дослідження проведені на мишах лінії Balb/c (n = 52). В якості експериментальної моделі використана аденокарцинома Ерліха (АКЕ). Починаючи з 2-ї доби після трансплантації пухлинних клітин тваринам дослідних груп вводили лектин В. subtilis ІМВ В-7724 (п/ш, по 1 мг/кг маси, № 10), B. animalis (per os, по 7×105 КУО/мишу, № 10) або застосовували їх комбінацію. Оцінювали частоту перещеплення (%), латентний період виходу пухлин, об’єм пухлин (мм3), тривалість життя тварин. Статистичну обробку результатів проводили за загально прийнятими методами варіаційної статистики. Результати: введення мишам з АКЕ лектину B. subtilis IMB B-7724 (як окремо, так і в комбінації з B. animalis) призводило до суттєвого гальмування пухлинного росту. Індекс гальмування росту пухлин складав відповідно 55,0 та 50,5%. У тварин цих груп спостерігали також статистично достовірне збільшення тривалості життя порівняно з контрольною групою: на 61,4 та 50,0% відповідно. Застосування окремо B. animalis такого вираженого ефекту не мало. Висновок: на моделі аденокарциноми Ерліха продемонстрований виражений протипухлинний ефект (гальмування росту первинної пухлини, збільшення тривалості життя), як при комбінованому застосування бактерій роду Bifidobacterium та лектину B. subtilis ІМВ B-7724, так і при окремому введенні бактеріального лектину. Застосування окремо B. animalis не впливло на динаміку росту пухлини та тривалість життя тварин.