ДОСЛІДЖЕННЯ ТРАНСМЕМБРАННОГО ПОТЕНЦІАЛУ МІТОХОНДРІЙ ТА ГЕНЕРАЦІЇ ВІЛЬНОРАДИКАЛЬНИХ СПОЛУК У ЛІМФОЦИТАХ ХВОРИХ НА РАК ШИЙКИ МАТКИ - Главін, О.А.; Дьоміна, Е.А.; Іванкова, В.С.; Хруленко, Т.В.; Прокопенко, І.В.; Маковецька, Л.І. (Oncology, 2025)
Важливими показниками, що відображають зміни функціонального стану немалігнізованих клітин із оточення пухлини та можуть бути використані як предиктори виникнення ускладнень внаслідок променевої та хіміопроменевої терапії є рівень поляризації мітохондріальної мембрани та інтенсивність напрацювання реактивних форм кисню і азоту (вільнорадикальних сполук, ВР). Мета: дослідити зміни трансмембран ного потенціалу мітохондрій (ТМП) та інтенсивність напрацювання ВР у лімфоцитах периферичної крові (ЛПК) хворих на рак шийки матки (РШМ) до початку хіміопроменевої терапії. Об’єкт і методи: у дослід женні використовували зразки периферичної крові 26 хворих на РШМ перед початком хіміопроменевої терапії та 29 умовно здорових осіб (УЗО, група контролю). Виділення ЛПК виконували на Histopaque®1077. Рівень ТМП у лімфоцитах визначали з використанням барвника JC1, інтенсивність напрацювання ВР — з використанням барвника DCFHDA. Результати: Показано, що у ЛПК хворих на РШМ спостерігалась тен денція до зниження ТМП (в 1,46 раза) та достовірно менша генерація ВР (у 2,84 раза). В обстежених хворих із більшим ступенем розповсю дженості первинної пухлини (T2 порівняно з T1) або більшим ступенем її диференціювання (G2 порівняно з G2/33) рівень ТМП був вищим (в 1,35 та 1,47 раза, відповідно). У хворих на РШМ, на відміну від УЗО, виявлено достовірну кореляцію між рівнем ТМП та інтенсивністю напрацювання ВР (r=0,473). Показано, що у ЛПК хворих на РШМ із стадією пухлинного процесу T1N0M0 і ступенем диференціювання пухлини G2 рівень ТМП та інтенсивність напрацювання ВР є достовірно нижчими (у 1,91 та 1,88 раза, відповідно), ніж у аналогічних хворих на рак тіла матки, яких було обстежено раніше. Висновки: функціональний стан лімфоцитів крові хворих на РШМ до проведення хіміопроменевої терапії вже є зміненим за показниками величини ТМП та продукції ВР, які є істотно нижчи ми ніж в УЗО. На відміну від контрольної групи, виявлено достовірну кореляцію між рівнями ТМП і продукції ВР у ЛПК обстежених хворих. Показано, що у хворих на РШМ зі стадією захворювання T1N0M0 і сту пенем диференціювання пухлини G2 зміни рівня ТМП та інтенсивності напрацювання ВР є більш вираженими, ніж у аналогічної групи хворих на рак тіла матки. Одержані результати є базовими для оцінки змін, що відбуваються у нормальних клітинах із оточення пухлини після про меневої терапії.