ПОСТПРОМЕНЕВІ УСКЛАДНЕННЯ, ЯК ФАКТОР ПРОГНОЗУ ЕФЕКТИВНОСТІ ЛІКУВАННЯ РАКУ ТІЛА ТА ШИЙКИ МАТКИ - Думанський, Ю.В.; Дьоміна, Е.А.; Столярова, О.Ю.; Маковецька, Л.І. (Oncology, 2025)
Незважаючи на останні досягнення у лікуванні злоякісних новоутворень ендометрію та шийки матки, у певної частини хворих після проведення комбінованого лікування, яке включає променеву терапію, зустрічаються прогресуючі радіаційно-індуковані променеві ураження органів малого тазу. Наявність останніх та ступінь їх виразності досить часто потребують тривалого догляду та додаткового лікування. На основі аналізу даних літератури в публікації приведені сучасні уявлення про фактори, що впливають на розвиток постпроменевих ускладнень, їх характеристику; наведено відомості про концептуальні особливості змін, що відбуваються в зоні впливу променевої терапії.