БЕЗПОСЕРЕДНІ ТА ВІДДАЛЕНІ РЕЗУЛЬТАТИ КОМПЛЕКСНОГО ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ НА РАК ЯЄЧНИКА ІІІ-ІV СТАДІЇ - Грицик, Р.; Крижанівська, А. (Oncology, 2025)
Мета: оцінка безпосередніх результатів лікування та загальної і безрецидивної виживаності пацієнток з раком яєчника (РЯ) ІІІ-ІV стадії в залежності від методу лікування. Об’єкти і методи: в роботі представлені результати оцінки загальної та безрецидивної виживаності 269 пацієнток з РЯ ІІІ-ІV стадії, які отримували комплексне лікування в КНП «ПКОЦ ІФ ОР» з 2017 по 2023 роки. Пацієнтки були розділені на 3 групи за методом лікування: група І – на першому етапі лікування хворі отримали первинну циторедуктивну операцію, в подальшому 6 ад’ювантних циклів поліхіміотерапії (ПХТ); група ІІ – проведені 3 неоад’ювантні цикли ПХТ, інтервальна циторедуктивна операція, ад’ювантні цикли ПХТ; група ІІІ – 6 циклів ПХТ. Всі пацієнтки отримували хіміотерапію за схемою паклітаксел, карбоплатин. Результати: серед пацієнток всіх трьох груп виявлено 19 (7%) хворих на платинорезистентний рак яєчника, результати лікування цих хворих не враховували під час розрахунку виживаності. Показники 3-річної загальної кумулятивної виживаності хворих в групі І склали 50%, в групі ІІ – 58%, в групі ІІІ – 36%. Медіана загальної виживаності в цих групах склала 31, 37 та 17 міс. відповідно. 3-річна безрецидивна кумулятивна виживаність в І групі склала 24%, в ІІ групі – 48% та в ІІІ групі – 36%. Медіана безрецидивної виживаності в цих групах складала 19, 25 та 17 міс. відповідно. Висновки: показники безрецидивної і загальної виживаності були достовірно кращими у пацієнток, які отримали комплексне лікування порівняно з хворими, які отримали лише цикли ПХТ. Застосування неоад′ювантної ПХТ у пацієнток з РЯ ІІІ-ІV стадії підвищує безрецидивну виживаність, але не впливає на показники загальної виживаності порівняно з пацієнтками, які отримали первинну циторедуктивну операцію.