ОСОБЛИВОСТІ ЕКСПРЕСІЇ ГЕНА RB1 У ПУХЛИНАХ ГОЛОВНОГО МОЗКУ - Кальман, С.; Сушньова, А.; Ковалевська, Л.; Малишева, О.; Малишева, Т.; Кашуба, О. (Oncology, 2025)
Мета: визначити особливості експресії гена RB1 на рівні мРНК і протеїна в злоякісних клітинах новоутворень головного мозку, з урахуванням ступеня злоякісності пухлини. Об’єкт і методи: зразки операційного матеріалу 27 хворих із пухлинами головного мозку G2–G4. Рівень експресії гена RB1 визначали методом кПЛР, рівень експресії протеїну RB1 — методом імуногістохімії. Також було проведено дослідження Патерну експресії гена RB1 у пухлинах головного мозку, використовуючи біоінформатичний аналіз відкритого масиву даних Онкомайн (Oncomine) та базу даних Protein Atlas. Cтатистичний аналіз проводили за допомогою програми GraphPadPrism9. Результати: показано, що патерни експресії гена RB1 на рівні мРНК і протеїна у пухлинах головного мозку в основному односпрямовані. Виявлено гетерогенність у патерні експресії RB1 у зразках астроцитом NOS (Not Otherwise Specified): пілоцитарної G2, дифузної астроцитоми G2, дифузної астроцитоми G3, гліобластоми G4, та атипової менінгіоми (змішаний варіант) G2, де позитивними були від 20 до 60% пухлин, в той час як в усіх ембріональних пухлинах ЦНС NOS G4, пінеобластомі G4 і медулобластомі G4 виявляли експресію гена RB1 на рівні мРНК і протеїна. Висновки: молекулярні механізми, що лежать в основі інактивації шляху RB-E2F, потребують подальшого фундаментального дослідження для пошуку причин виникнення пухлин головного мозку і маркерів для уточненої персоніфікованої діагностики та прогнозування перебігу захворювання.