ОСОБЛИВОСТІ ПРОГРАМИ ЛАТЕНТНОЇ ІНФЕКЦІЇ ВІРУСОМ ЕПШТЕЙНА-БАРР В-КЛІТИН ПРИ ХРОНІЧНОМУ ЛІМФОЛЕЙКОЗІ - Ковалевська, Л.; Матвєєва, А.; Титоренко, І.; Крячок, І. (Oncology, 2025)
Лікування гематологічних захворювань є однією з найскладніших проблем сучасної медицини. Відомо, що в основі гуморального імунітету лежать В-лімфоцити, які на термінальних стадіях диференціювання перетворюються в антитілоутворюючі імунобласти та плазматичні клітини. Хронічний лімфолейкоз (ХЛЛ) розвивається зі значним збільшенням фенотипово зрілих, але імунонекомпетентних В-лімфоцитів, які характеризуються наявністю атипової експресії маркерів. Питання щодо причин інгібування клітинного сигнального шляху, відповідального за проліферацію та апоптоз у зрілих В-лімфоцитах пацієнтів з ХЛЛ, є надзвичайно важливими, але все ще недостатньо вивченими. Поглиблений аналіз ключових гравців сигнальних каскадів і факторів транскрипції, які функціонально пригнічуються при ХЛЛ, покращить прогноз перебігу захворювання та допоможе розробити персоналізоване лікування для таких пацієнтів.