ПОШУК ТАРГЕТНИХ ГЕНІВ ДЛЯ НОВИХ МЕТАБОЛІЧНИХ СТРАТЕГІЙ ТЕРАПІЇ ПУХЛИН НИРКИ - Римар, В.І.; Стаховський, Е.О.; Кононенко, О.А.; Кашуба, В.І. (Oncology, 2025)
Мета: пошук генів, що кодують метаболічні ферменти, зі зниженою експресією в різних типах пухлин нирки з метою розробки нових метаболічних стратегій терапії раку нирки. Об’єкт і методи: 20 пар зразків тканини світлоклітинних карцином нирки і нормальної прилеглої тканини. DataSet і Series файли результатів мікроареїв, що містять дані експресії генів в різних типах пухлин нирки та нормальній тканині. За допомогою методу порівняння результатів мікроареїв з використанням кросплатформної нормалізації по декількох референтних генах, проводився пошук генів, що кодують метаболічні ферменти, експресія яких знижується в різних типах пухлин нирки. Експресію деяких з цих генів (ALDOB, ASS1, DAO, HPD і PAH) в світлоклітинній карциномі нирок перевіряли методом ЗТ-ПЛР в реальному часі. Результати: використовуючи метод порівняння результатів мікроареїв із застосуванням кросплатформної нормалізації по декількох референтних генах, було знайдено 7 генів що знижують експресію в різних типах пухлин нирок і можуть бути використані для розробки нових метаболічних стратегій терапії раку нирки. Ферменти, що кодуються цими генами беруть участь в метаболізмі амінокислот (ACY1, ASS1, DAO, PAH, HPD, PIPOX) та гліколізі (ALDOB). Зниження експресії ASS1, ALDOB, DAO, HPD i PAH в тканині світлоклітинної карциноми нирки підтверджено методом ЗТ-ПЛР в реальному часі. Висновок: зважаючи на недостатню ефективність монотерапії, використання декількох метаболічних стратегій терапії пухлин нирки може дати набагато кращі результати, особливо в поєднанні з іншими традиційними методами лікування. Для збільшення кількості протипухлинних мішеней до знайдених генів можна додати і гени що збільшують експресію, а також гени, зміна експресії яких, характерна для конкретного типу пухлини. Створивши панель можливих мішеней і провівши аналіз експресії генів в конкретного пацієнта можна перейти до персоналізованої метаболічної стратегії терапії пухлин нирки.