ВПЛИВ МЕТАБОЛІТІВ B. ANIMALIS ТА B. SUBTILIS ІМВ B-7724 НА ПОЛЯРИЗАЦІЙНИЙ СТАН МАКРОФАГІВ В ДОСЛІДЖЕННЯХ IN VIVO - Федосова, Н.І.; Черемшенко, Н.Л.; Гоголь, С.В.; Чумак, А.В.; Симчич, Т.В.; Воєйкова, І.М.; Лихова, О.О.; Чехун, В.Ф. (Oncology, 2025)
Мета: вивчення впливу бактерій роду Bifidobacterium та позаклітинного метаболіту B. subtilis ІМВ B-7724 на процес поляризації макрофагів мишей з модельним пухлинним процесом. Об’єкт і методи: дослідження проведені на мишах лінії Balb/c (n = 52). В якості експериментальної моделі використана аденокарцинома Ерліха (АКЕ). Починаючи з 2-ї доби після трансплантації пухлинних клітин тваринам дослідних груп вводили окремо лектин В. subtilis ІМВ В-7724 (п/ш, по 1 мг/кг маси), B. animalis subsp. lactis BB-12 (per os, по 7×105 КУО/мишу) або їх комбінацію. На 21- та 28-му доби росту пухлини визначали параметри функціональної активності макрофагів (Мф) за рівнем продукції NO, аргіназою (Arg) та цитотоксичною активністю. Статистичну обробку результатів проводили за загально прийнятими методами варіаційної статистики. Результати: на термінальній стадії росту АКЕ серед Мф перитонеальної порожнини і пухлинної тканини превалювали клітини з фенотипом М2. Введення лектину B. subtilis ІМВ B-7724 (як окремо, так і в комбінації з animalis) сприяло поляризації перитонеальних Мф в напрямку М1, про що свідчило зростання (p < 0,05) співвідношення NO/Arg в 5,2 раза (на 21-шу добу) та в 6,9 раза (на 28-му добу). Введення окремо B. animalis призводило до поляризації перитонеальних Мф до фенотипу М2, про що свідчить значне зростання (p < 0,05) активності Arg та зменшення показника NO/Arg порівняно з показниками як інтактних мишей, так і тварин інших дослідних груп. Аналогічним чином змінювалася поляризація Мф, отриманих з пухлинної тканини. Висновок: введення лектину subtilis ІМВ B-7724 окремо або в комбінації з B. animalis subsp. lactis BB-12 сприяло зміні поляризаційного стану Мф тварин з модельним пухлинним процесом. Незалежно від анатомічної ніші функціонування, серед Мф превалювали клітини з фенотипом та функціональними влас- тивостями М1.