СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ МУЛЬТИПЛІКАТИВНІ ЕФЕКТИ ВІД РЕАЛІЗАЦІЇ ВЕЛИКИХ ІНФРАСТРУКТУРНИХ ПРОЄКТІВ ДЛЯ УКРАЇНСЬКОЇ ЕКОНОМІКИ - НИКИФОРУК, Олена; СТАСЮК, Ольга; ФЕДЯЙ, Наталія (Економіка України, 2023)
Визначення соціально-економічних пріоритетів розвитку держави має базуватися на об’єктивних і точних висновках щодо сучасного стану соціально-економічного розвитку країни, що підтверджені актуальними розрахунками стосовно визначення соціально-економічних мультиплікативних ефектів для національної економіки від реалізації великих інфраструктурних проєктів. Запропонований методичний підхід базується на визначенні ефектів від реалізації інфраструктурного проєкту через розрахунок мультиплікатора зайнятості й мультиплікаційних ефектів від додаткового приросту Випуску шляхом комплексного аналізу міжгалузевих зв’язків, а також виявлення масштабів впливу інфраструктурного проєкту, що поширюються на інші, безпосередньо залучені в нього види економічної діяльності. Підхід дозволяє розрахувати такі мультиплікативні ефекти: 1) створення робочих місць у економіці в цілому за рахунок 1 млн грн інвестицій у проєкт; 2) створення робочих місць у національній економіці в цілому за рахунок 1 млн грн приросту згенерованого проєктом Випуску; 3) створення додаткових фінансових ресурсів у економіці за рахунок одного залученого в проєкт працівника. Апробація підходу полягає у фактичних розрахунках, здійснених на основі проєктних даних конкретного інфраструктурного проєкту у сфері довгострокового будівництва споруд підприємств електроенергетики. Результати апробації методичного підходу показують суттєві соціально-економічні мультиплікаційні ефекти для економіки України. Наприклад, за період будівництва зазначеного інфраструктурного об’єкта протягом 10 років крім прямої зайнятості безпосередньо в проєкті додатково в економіці України було тимчасово залучено 22 тис. працівників, які опосередковано були задіяні в суміжних галузях економіки, що обслуговували даний проєкт.