ОСВІТНІ ВИКЛИКИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО РИНКУ - Кістерський, Леонід (Економіка України, 2024)
Процес вступу України до Європейського Союзу вимагає невідкладних і активних реформ багатьох компонентів суспільного життя країни, серед яких освіта –– одна з пріоритетних сфер, що потребує суттєвих змін. Проаналізовано організаційну систему вищої освіти в Україні порівняно з університетами з верхньої частини світового рейтингу найкращих університетів світу (QS World University Rankings) за показником їх досягнень у галузі освіти і науки, розрахованим за методикою британської консалтингової компанії Quacquarelli Symonds. Окреслено комплекс заходів щодо покращення якості й підвищення авторитету університетського диплому в Україні. Особливу увагу приділено підготовці фахівців у сфері міжнародних економічних відносин, оскільки, виходячи з досвіду країн Центральної Європи, від цих кадрів вирішальною мірою залежить ефективність реалізації євроінтеграційної політики країни. Обґрунтовано необхідність покращення системи навчання англійською мовою, особливо в тих університетах, де готують фахівців міжнародного напряму. Аргументовано, що сучасна державна політика України у сфері оцінювання результатів наукових досліджень стримує розвиток наукової діяльності в країні, оскільки дві відібрані Міністерством освіти і науки України наукометричні бази –– Scopus і Web of Science –– не є репрезентативними, не відповідають сучасним критеріям якості, і, крім того, їх монополія грубо порушує принципи наукової доброчинності й відкрито стимулює корупцію в освіті та науці країни. Показано, що сучасна політика забезпечення якості вищої освіти в Україні –– ліцензування і акредитація –– більшою мірою виконують функцію формального контролю. Запропоновано конкретні кроки розв’язання проблем університетської освіти в Україні на основі позитивного світового досвіду.