ПРОФЕСІЙНО-КВАЛІФІКАЦІЙНІ ДИСПРОПОРЦІЇ РИНКУ ПРАЦІ ЯК ПЕРЕШКОДА ДЛЯ СТРУКТУРНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ПІДПРИЄМНИЦЬКОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ В СУЧАСНИХ І ПОВОЄННИХ УМОВАХ - АНТОНЮК, Валентина; ПІДОРИЧЕВА, Ірина; ЛЯШЕНКО, Вячеслав (Економіка України, 2024)
Аналіз кадрового забезпечення економіки виявив низку професійно-кваліфікаційних диспропорцій і дисбалансів, які формують загрози для структурної трансформації підприємницького сектору й відновлення економіки України в сучасних і повоєнних умовах. У довоєнний період вони проявилися в: значному варіюванні чисельності й динаміці робочої сили по регіонах; диспропорціях освітнього рівня працівників регіонів; розбіжності можливостей зайнятості; дисбалансі між попитом на робочу силу та її пропозицією у кваліфікаційному розрізі (надмірна кількість фахівців з вищою освітою і нестача працівників робітничих професій); дисбалансі між кількістю фахівців з технічними і нетехнічними спеціальностям; значному дефіциті кадрів для соціальної сфери; вікових диспропорціях кадрового складу підприємств; розриві у формуванні цифрових навичок кадрів підприємств. Війна посилила наявні диспропорції і спричинила нові: поглибився дисбаланс між попитом і пропозицією робочої сили на локальних ринках праці; значно зросла розбіжність між кількістю вакансій і числом претендентів на робочі місця за всіма ВЕД; виникли значні відмінності в можливостях зайнятості й профнавчання по регіонах залежно від їх розташування відносно зони бойових дій; погіршилися і до того слабкі зв’язки між закладами професійно-технічної і вищої освіти та суб’єктами підприємництва. Професійні диспропорції формують ризики кадрового забезпечення повоєнного відновлення і структурної трансформації підприємницького сектору економіки України: дефіцит висококваліфікованих фахівців буде перешкодою для освоєння інвестицій, удосконалення управлінської, організаційної, виробничої, логістичної діяльності підприємств, упровадження нових моделей організації бізнесу; дефіцит інженерно-технічних фахівців створить ризик для широкої технічної модернізації виробництва на інноваційній основі; вікові диспропорції у структурі робочої сили перешкоджатимуть залученню іноземних інвестицій, передових технологій і модернізації підприємств. За результатами дослідження окреслено завдання держави, системи професійної освіти і бізнесу у сфері політики кадрового забезпечення економіки й подолання професійно-кваліфікаційних диспропорцій.