ВІД РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ ВУГІЛЬНОЇ ГАЛУЗІ ДО СПРАВЕДЛИВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ВУГІЛЬНИХ РЕГІОНІВ: ДОСВІД І ПЕРСПЕКТИВИ - ОЛЕКСЮК, Ганна; ПОПАДИНЕЦЬ, Назарій (Економіка України, 2023)
Досліджено загальні підходи діяльності вугледобувних підприємств, які тривалий час генерували основний економічний потенціал окремих територій, забезпечували зайнятість мешканців і утворювали вугільні регіони. Визначено, що реструктуризація вугільної галузі за програмою закриття шахт не була достатньо успішною, що потребує відходу від суто галузевого принципу і переходу до трансформації вугледобувних регіонів на територіальному, регіональному і національному рівнях. Здійснено аналіз проблем і переваг економічного, соціального, екологічного, технічного впливу, які мають місце у вугільних регіонах у період експлуатації і при закритті шахт, а саме необхідність їх збалансування, що визначає напрями й можливості справедливої трансформації у територіальних громадах. Нині змінюються пріоритети і підходи до формування енергетичної політики України, які визначаються зменшенням використання викопних видів палива і розширенням можливостей зеленої енергетики. Обґрунтовано маркетинговий підхід до позиціонування проблем території відносно різних цільових груп територіальних громад (населення, бізнесу, відвідувачів, інвесторів), на основі якого більш ефективно і цілеспрямовано витрачатимуться кошти на реалізацію проєктів місцевого розвитку справедливої трансформації. Запропоновано механізм комплексного системного підходу стосовно дослідження, аналізу, оцінки та інструментів вирішення проблем вугільних регіонів із застосуванням принципу пріоритетності в кожній територіальній громаді. Досліджено характеристики проєкту справедливої трансформації вугільних регіонів, створення Фонду справедливої трансформації, а також стратегічного підходу до реформування енергетичної галузі України як однієї з основ державної регіональної політики, що реалізується в територіальних громадах.