СУТНІСТЬ ТА КОНЦЕПТУАЛЬНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ ПОДАТКОВОЇ ПОЛІТИКИ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ - КРИСОВАТИЙ , Андрій; МЕЛЬНИК , Віктор; КОЩУК , Тетяна (Економіка України, 2024)
Формування податкової політики держави є складним багатоаспектним завданням, успіх виконання якого залежить від ряду економічних, соціальних та інституціональних чинників, які слід враховувати в контексті захисту національних інтересів в умовах глобалізації та інтеграційних процесів, від усвідомлення можливостей суб’єктів ринку щодо сплати податків і податкових платежів та ефективності використовування регулюючого потенціалу національного оподаткування. Інституціональними критеріями формування податкової політики держави мають бути: компромісність; компліментарність податкових змін; відмова від радикальних податкових ініціатив; стабільність і гнучкість. У постсоціалістичних країнах податкова політика повинна формуватися з урахуванням транзитивних реалій, наявності значного тіньового сектору, проблем підвищення ефективності перерозподільних процесів. ЄС не формує дохідної бази своїх учасників, проте його податкова політика є ще більш складним і багатоаспектним завданням, оскільки передбачає збалансування часто суперечливих національних інтересів для досягнення перспективних цілей і виконання поточних завдань функціонування та розвитку. Податкова політика ЄС реалізується шляхом податкової гармонізації (передбачає формування спільної законодавчої бази оподаткування – за згодою всіх учасників інтеграції) та інших форм податкової координації (запровадження інших податкових заходів, обов’язкових для виконання, надання рекомендацій для заохочення до певних змін у національних інструментах оподаткування) для запобігання недобросовісній податковій конкуренції та забезпечення бажаного руху в напрямі конвергенції оподаткування. Формування податкової політики в Україні має відбуватися на основі внесення змін до Податкового кодексу згідно з Угодою про асоціацію між Україною та ЄС (щодо ПДВ і специфічних акцизів), поступової імплементації інших обов’язкових заходів податкової політики ЄС, рекомендацій Єврокомісії та податкових механізмів країн ЄС із зрушеннями в економічному розвитку і детінізацією економічних відносин, забезпечення і надійної фінансової бази функціонування держави одночасно із створенням умов для зростання ВВП.