ЕВОЛЮЦІЯ ЕКОНОМІЧНОЇ НАУКИ ТА НОВИЙ ПРАГМАТИЗМ ГЖЕГОЖА В. КОЛОДКО - БАЛТОВСКІ , Мацей (Економіка України, 2024)
Автор звертається до праць професора Гжегожа В. Колодко. Найцікавішим і найважливішим є його новаторський погляд на економічну науку та її сучасні цілі. Стаття складається з трьох частин. У першій, методологічній, розглядаються цілі економічної науки з урахуванням особливих рис предмета її досліджень – економіки, її мінливості та різноманіття, а також телеологічного характеру. Автор заперечує традиційний поділ економічної науки на позитивну і нормативну. Він вводить поняття «хороша економіка» («хороша економічна система»), яке у другій частині статті аналізується з точки зору розвитку економічної думки – від А. Сміта і Д. Рікардо через К. Маркса і Дж.М. Кейнса аж до сучасної теорії економіки добробуту. Третю частину присвячено аналізу ключових елементів концепції Нового Прагматизму, запропонованої Гжегожем В. Колодко. Автор зосереджує увагу на поглядах Колодко на форму і цілі сучасної економічної науки, а також на його розумінні категорії «хороша економіка». Він доходить висновку, що концепція Нового Прагматизму, далека від головних течій сучасної економічної думки, виходить назустріч актуальним потребам мінливого світу і водночас прекрасно вписується у пізнавальну течію економічної науки, яка починається ще із Сміта.