ІНСТИТУТ ОБУМОВЛЕНИХ СОЦІАЛЬНИХ ТРАНСФЕРТІВ: У ПОШУКАХ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ В УКРАЇНІ - ПЕРЕГУДОВА, Тетяна (Економіка України, 2023)
Розглянуто інститут обумовлених соціальних трансфертів, інституціалізація якого сприятиме підвищенню ефективності соціальної політики України і покращенню якості людського капіталу. Обґрунтовано важливість їх застосування в соціальній політиці України. Визначено позитивні й дискусійні аспекти даного інструменту в межах соціального захисту населення. Сформовано пропозиції стосовно розвитку інклюзивної функції соціального захисту, що сприятиме збільшенню можливостей соціалізації у різних сферах життя, нагромадженню людського капіталу і підвищенню соціальної мобільності шляхом розвитку інституту обумовлених соціальних трансфертів, під якими розуміється грошова допомога, яка надається як засіб боротьби з бідністю, вирівнювання доходів і підвищення ступеня соціальної інклюзії домогосподарств з обов’язковими умовами її використання. Визначено умови витрачання допомоги, які доцільно впровадити в соціальному захисті в Україні для посилення інклюзивної функції, серед яких освіта, культура, спорт, інвестиції у людський капітал дітей, вплив на склад споживання продуктів харчування, медичне обслуговування, придбання ліків, стимулювання споживання товарів і послуг вітчизняного виробництва, участь у активних програмах зайнятості, суспільно-корисній діяльності. Запропоновано впроваджувати таку вимогу для отримання соціальної допомоги працездатними членами суспільства як участь у програмах зайнятості державних органів зайнятості населення. Визначено, що інституціалізація соціального захисту населення працездатного віку має відбуватись у бік посилення сенситивності зв’язку між соціальними внесками, доступом до соціальних благ і соціальним захистом, оскільки людина в такому випадку відчуватиме себе членом суспільства, розраховуючи на захист з боку держави і маючи зацікавленість працювати в умовах формальної зайнятості.