ПОЛІТИКА КІЛЬКІСНОГО ПОМ’ЯКШЕННЯ У США ТА ЄС: ОСОБЛИВОСТІ, РИЗИКИ, ПЕРСПЕКТИВИ - БРУС , Світлана; БУБЛИК , Євген (Економіка України, 2024)
Політика кількісного пом’якшення (КП) набула поширення у ході реалізації спроб подолати наслідки поточної фінансово-економічної кризи. Запроваджена на розвинутих ринках, вона мала помітний вплив і на ринки, що розвиваються. Наслідки цієї політики для розвинутих країн та її транскордонний вплив на ринки країн, що розвиваються, є предметом актуальної наукової дискусії. Досвід реалізації політики КП у США показав її ефективність щодо подолання ряду вагомих проблем. Водночас значні обсяги ліквідності, емітовані на розвинутих ринках, які перетекли на ринки країн, що розвиваються, і створили загрози їх фінансовій стійкості. ЄЦБ тривалий час утримувався від проведення політики КП, побоюючись боргової кризи та зростання інфляції. Лише після зміни керівництва ЄЦБ, усвідомлення загрози дефляції та наявної пастки ліквідності в ЄС оголосили про початок політики КП. Особливості реалізації політики КП у ЄС полягають у тому, що європейські ринки вже насичені ліквідністю. Підтвердження цьому – зростання обсягів активів з від’ємною дохідністю. У цих умовах головні перспективи від реалізації політики КП у ЄС пов’язані з девальвацією євро (що може підтримати європейських виробників), а також перекредитуванням урядів і підприємств з метою зниження їх боргового тягаря. Наслідки реалізованої у США політики КП мали обмежений вплив на Україну через її слабку інтеграцію з ринками цих країн і незначну привабливість української економіки для інвесторів. Водночас КП, що розпочав ЄЦБ, може мати більший вплив на вітчизняні фінансові ринки. Зміцнення зв’язків з країнами ЄС підвищує потенційну доступність капіталу, емітованого ЄЦБ у рамках політики КП.