АГРОПРОДОВОЛЬЧИЙ КОМПЛЕКС В УМОВАХ ІНФЛЯЦІЇ - ПАСХАВЕР , Борис (Економіка України, 2024)
Сільське господарство України вже давно працює в умовах інтенсивного інфляційного процесу, тобто систематичного і значного зростання цін виробників. За радянського періоду потужними бюджетними дотаціями стримувалося підвищення споживчих цін на продовольчі товари, але закупівельні ціни на сільськогосподарську продукцію постійно зростали. За період 1950–1990 рр. ціни агровиробників збільшилися 15-разово, тобто мала місце середньорічна інфляція на рівні 7%. У роки української державності інфляційні процеси в агросфері прискорилися, що стало причиною збитковості галузі в останній декаді минулого століття. Існують наукові теорії, згідно з якими сучасному стану економіки України є вигідною інфляція на рівні 6–9% на рік у поєднанні з щорічною девальвацією на рівні 3–5%. На нашу думку, сільському господарству інфляційний процес є невигідним. Галузь мало монополізована і програє цінові перегони іншим секторам економіки: за роки існування гривні галузеві ціни придбання зросли на чверть більше, ніж ціни реалізації. Для сільського господарства принципове значення мають три аспекти цінової паритетності в інтенсивній інфляційній динаміці: – співвідношення темпів зростання цін на сільськогосподарську продукцію і цін усієї національної економіки. Ця пропорція характеризує міжгалузевий розподіл фінансових ресурсів і питому вагу галузі в ньому; – співвідношення темпів руху цін придбання і реалізації для агровиробників, від якого залежить галузева рентабельність; – співвідношення цін виробників і споживачів продовольства, що визначає продовольчий попит, який, у свою чергу, зумовлює обсяги продовольчого ринку, зокрема, виробництва аграрної продукції. Сьогодні особливої актуальності набуває останній аспект цінового паритету. Інфляційний вибух 2014–2015 рр. зменшив середню реальну заробітну плату на чверть, середню реальну пенсію – на третину. Почала діяти тенденція скорочення продовольчого споживання. Для подолання кризових явищ необхідно, щоб зростання доходів населення випереджало темпи інфляції, і саме за цим критерієм слід оцінювати досягнення економічної політики.