ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЙ РОЗБУДОВИ ЕКОНОМІКИ ІНФОРМАЦІЙНОГО ТИПУ З МЕТОЮ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ - ШКАРЛЕТ , Сергій (Економіка України, 2024)
Актуальні суспільно-політичні та соціально-економічні перетворення в Україні порушують ряд питань, від вирішення яких залежить не тільки подальший поступ держави в єдине поле передових країн світу, а й здатність державного утворення мобілізувати сукупність усіх матеріальних і духовних сил для досягнення ендогенного економічного зростання або вирішення нагальних завдань сучасного державотворення. Досліджуються питання формування стратегій розбудови економіки інформаційного типу з метою забезпечення економічної безпеки держави. Зокрема, акцентується увага на важливості створення когнітивно-інформаційної структури національної економіки, пропонується формування такої структури економічної системи України здійснювати через реалізацію таких етапів: змістовна постановка завдання щодо реалізації політики макросистемної еволюції для розбудови в державі економіки інформаційного типу; подання певної економічної макроструктури у вигляді фрактального графа; розпізнання фрактальності графа; побудова моделі передфрактального графа; аналіз вихідного і модельного графів; застосування графічної моделі структури системи інформаційного типу; розроблення моделі стратегічного управління та цілеспрямування процесів макросистемної еволюції української макрогенерації в контексті формування економіки інформаційного типу. Крім того, констатуються отримані результати в процесі побудови прогнозу макропоказників динаміки трансформації економічної системи держави до 2025 р., що було реалізовано за допомогою розробленої методики, яка включала побудову часових трендів за 97 макропоказниками, оцінку вкладу незалежних змінних у загальноекономічне прискорення, побудову кореляційних матриць між основними показниками для визначення об’єктів локалізації зусиль в умовах ресурсних обмежень тощо. Отримані результати дозволяють здійснити класифікацію набору стратегій, що ідентифіковані за певними ознаками (характером еволюційних змін, способом вирішення завдань певного цілеспрямування держави, масштабом еволюційних змін, рівнем управління), та розробити об’єктивні таблиці вибору пріоритетів для національної економічної системи на будь-якому етапі її життєвого циклу.