ПРОБЛЕМИ І ПЕРСПЕКТИВИ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ МЕТАЛУРГІЙНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ - Редакція (Економіка України, 2024)
У рамках дискусії, розпочатої академіком НАН України В.М. Гейцем, 29 вересня 2015 р. у Дніпропетровську в Національній металургійній академії України відбулося засідання "круглого столу" на тему "Проблеми і перспективи інноваційного розвитку металургійної промисловості України". "Круглий стіл" був організований Відділенням металургії Академії наук Вищої школи України і журналом "Економіка України" з метою відкритого, заінтересованого обговорення проблем і перспектив металургійного комплексу країни на переломному етапі європейської інтеграції, вироблення науково обгрунтованих пропозицій і рекомендацій щодо прискорення інноваційного розвитку вітчизняної металургії для органів державної влади і місцевого самоврядування, керівників металургійних підприємств, учених і підприємців. У засіданні "круглого столу" взяли участь члени Відділення металургії Академії наук Вищої школи України, члени редколегії журналу "Економіка України", керівники провідних об'єднань підприємств і підприємств чорної металургії, вчені, державні службовці, підприємці, викладачі та студенти. Учасники дискусії констатували, що кризовий стан вітчизняного металургійного комплексу загрожує національній безпеці країни і негативно впливає на її інноваційний розвиток і конкурентоспроможність. Аналізуючи причини кризи, виступаючі відмітили істотне погіршення кон'юнктури світових ринків металургійної продукції, проте основну увагу акцентували на проблемах вузькості внутрішнього ринку, неефективності державної промислової та інноваційно-інвестиційної політики, недосконалості законодавчого і нормативно-правового регулювання інноваційної діяльності, невиправданих розривах у ланцюгу "наука – виробництво – ринок", немотивованості власників металургійних підприємств щодо фінансування стратегічних інновацій і підготовки відповідних кадрів вищої кваліфікації. Висловлені в ході обговорення конкретні й обгрунтовані рекомендації щодо подолання причин кризових явищ у металургійному комплексі та його інноваційного відставання було запропоновано включити до Державної програми інноваційного розвитку гірничо-металургійного комплексу України на 2016–2020 роки, розробку і реалізацію якої учасники дискусії вважають принципово важливими для ефективного використання можливостей, які надаються Угодою про асоціацію між Україною та ЄС