ФОРМУВАННЯ ПРОФІЛЮ СТРАТЕГІЧНО ВАЖЛИВИХ ВИДІВ ПРОМИСЛОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ (ПОГЛЯД НА ПЕРСПЕКТИВУ) - ГЕЄЦЬ, Валерій (Економіка України, 2023)
Дана стаття є логічним продовженням попередньої публікації, у якій було розглянуто питання формування стратегічно важливих видів промислової діяльності в Україні в ретроспективі останніх 30 років. На основі проведеного аналізу розвитку вітчизняної промисловості були виокремлені проблемні питання, ступінь нагромадження яких у ретроспективі має важливе значення для прогнозних оцінок і завдань на перспективу з урахуванням втрат і загроз, що мали і мають місце у 2022–2023 рр., в умовах війни. Проаналізовано так звані «домашні завдання» економічної політики України, які в першу чергу пов’язані з уже підписаним меморандумом України з МВФ і які доповнено завданнями, спрямованими на формування внутрішніх фінансових ресурсів для повоєнного відновлення, що є важливою складовою досягнення економічної самодостатності й стратегічної значущості економіки України. Окреслено напрям трансформації системи управління економікою України в повоєнний період з огляду на перспективи її входження до складу ЄС; розвинуто положення щодо зміцнення енергетичного сектору України відповідно до напрямів розвитку ядерної енергетики як одного з видів промислової діяльності, який у майбутньому може діяти на високотехнологічній основі, що визначається у світі як така, що відповідає низьковуглецевій стратегії розвитку економіки в глобальному вимірі. Викладено результати обґрунтування окремих видів промислової діяльності, що мають високий ступінь наукового супроводу і можуть розвиватися на новітній технологічній основі національного надбання, розбудові яких сприятиме вмонтування промисловості України в глобальні технологічні ланцюги. Останні вимагають розвитку атомної енергетики, титаново-літієвої та алюмінієвої галузі промисловості, важкого енергомашинобудування, чорної металургії на базі нових технологій, виведення нових високоврожайних, стійких до засухи і шкідників сортів сільськогосподарських рослин, поглибленої переробки сільськогосподарської продукції для виробництва продуктів харчування.