ЛОГІСТИЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ ТОВАРОПОТОКІВ МІЖ УКРАЇНОЮ ТА КРАЇНАМИ ЄС - ХАРСУН , Людмила (Економіка України, 2024)
Європейський вектор зовнішньоекономічної політики України є офіційно затвердженим і практично реалізується, насамперед, через експортні та імпортні товаропотоки, що потребують якісного, ефективного логістичного обслуговування. Основними цільовими настановами такої логістичної підтримки зовнішньоторговельних відносин України з країнами ЄС, крім якості, є оптимізація логістичних витрат на доведення продукту до кінцевого споживача, яка дозволить підвищити конкурентоспроможність вітчизняної експортної продукції на ринках європейських країн і зробити більш доступним імпорт з Європи. Забезпечення транскордонних товаропотоків вимагає взаємоузгодження логістичних систем країн-партнерів. У свою чергу, для України розбудова і розвиток такої інтегрованої логістичної системи з ЄС означає, насамперед, необхідність її відповідності запитуваним параметрам, сформованим на основі показників зовнішньої торгівлі. Зокрема, орієнтованими на географічну спрямованість товаропотоків між Україною та країнами ЄС мають бути структура видів транспорту, задіяних у доставці вантажів, а також місце розташування основних логістичних центрів. При цьому товарна структура експорту та імпорту з європейськими країнами визначає затребуваність різних видів транспортних засобів, вимоги до складських комплексів, інші заходи й послуги з їх логістичного забезпечення. Розвиток системи логістичного обслуговування товаропотоків між Україною та країнами ЄС передбачає комплексне вдосконалення логістичної інфраструктури, технологій логістичного сервісу та гармонізацію відповідного українського нормативно-правового поля з європейським. При цьому акцент слід зробити на тому, щоб відстоювались інтереси саме вітчизняних логістичних операторів. Пріоритетні напрями розвитку логістичного забезпечення товарного експорту та імпорту з країнами ЄС повинні базуватися також на врахуванні сучасних тенденцій у розвитку міжнародних ринків транспортно-логістичних послуг (насамперед, європейського).