ІННОВАЦІЙНІ ПРОЕКТИ ПІДПРИЄМСТВ ТОРГІВЛІ - МОЛОДОЖЕНЯ , Марина (Економіка України, 2024)
У статті розкрито економічну сутність інноваційних проектів розвитку підприємства. У сучасних умовах управління інноваційними проектами розвитку слід розглядати як особливий підхід до управління інноваційною діяльністю підприємств торгівлі, при якому окремі угоди, завдання та операції в рамках інноваційної діяльності розцінюються як окремі інноваційні проекти, до яких застосовується загальноприйнятий інструментарій управління проектами. З огляду на це, сучасне розуміння економічного управління підприємством слугує основою для впровадження управління інноваційним розвитком підприємств і для підбору відповідних проектів розвитку, реалізація яких його забезпечує. Мета статті – визначити сутність інноваційних проектів розвитку та їх особливості в торгівлі з позицій економічного управління. Дослідження стану економічного управління інноваційною діяльністю на підприємствах у різних країнах світу, з подальшими маркетинговим аналізом і визначенням загальних тенденцій останніх років, враховує досвід і методологію всесвітньо відомої міжнародної консалтингової компанії «PwC Global Website Enquiries», яка об’єднує мережу компаній, що надають професійні послуги в галузі консалтингу. Під час досліджень виявлено, що для підприємств основною метою управління інноваційними проектами розвитку є підвищення ефективності їх функціонування як єдиної системи шляхом координації всіх аспектів виконання проектів розвитку в рамках інноваційної діяльності та балансування інтересів на користь інтересам споживачів і власників. Використання принципів економічного управління підприємством передбачає врахування значної кількості факторів при ухваленні кожного проекту розвитку, який повинен розроблятися з огляду на його вплив на досягнення встановлених стратегічних цілей як головний критерій ефективності господарської діяльності цього підприємства, фінансового добробуту його власників і загальної системи управління шляхом об’єднання зусиль різних учасників на факторах, які зумовлюють цінність підприємств. Це сприятиме підвищенню їх конкурентоспроможності на українському і світовому ринках.