ЕКОЛОГІЧНИЙ ВЕКТОР КОМЕРЦІЙНОЇ ДИПЛОМАТІЇ: УКРАЇНА ТА НІМЕЧЧИНА - БОХАН , Аліна (Економіка України, 2024)
За умов прояву глобальних екологічних ефектів і міжнародної інтеграції актуалізується значимість економічного зростання на засадах ефективної взаємодії між країнами. Впровадження нового формату ділового співробітництва розширює функції комерційної дипломатії в контексті необхідності протидії екологічним загрозам внутрішнього та зовнішнього середовища країн, що мають інтернаціональний характер. Аналіз останніх досліджень і публікацій засвідчив посилення екологічної компоненти в забезпеченні конструктивності міжнародного економічного співробітництва та дипломатизації суспільних відносин, а також необхідності вдосконалення механізмів формування екологічної безпеки як нового рівня стратегічного потенціалу країн. Мета статті – визначити екологічний вектор комерційної дипломатії в аспектах розширення напрямів міжнародної економічної діяльності на прикладі співробітництва України та Німеччини. У процесі дослідження використано сукупність методів наукового пізнання, системного підходу та узагальнення. Показано, що інтеграційні прагнення України та її членство в СОТ зумовлюють соціально-економічні трансформації та екологічні акценти в комерційній дипломатії. Оптимізація ділових комунікацій між країнами є умовою стимулювання розвитку екологічної індустрії та здійснення «зеленої» модернізації національних економік. Аналіз досвіду комерційної дипломатії Німеччини засвідчив дійовість інституціональних механізмів підтримки бізнесу за кордоном, формування ділового та екологічного іміджу цієї країни у світі. Схарактеризовано форми міжнародного співробітництва України та Німеччини у сфері екологічного розвитку, які постійно вдосконалюються з урахуванням науково-технічних, інформаційних та інноваційних чинників. Зусилля комерційної дипломатії між країнами спрямовуються на активізацію міжнародного співробітництва у сфері енергетичної, продовольчої та екологічної безпеки, агропромислової діяльності, охорони навколишнього природного середовища. Взаємну еколого-економічну ефективність комерційної дипломатії підтверджено укладанням зовнішньоторговельних контрактів, здійсненням міжнародних наукових проектів, наданням технічної допомоги і консультаційних послуг, упровадженням пілотних бізнес-концептів, залученням інвестиційних ресурсів. За умов оновлення завдань комерційної дипломатії, зростання ділової мобільності та інтерактивності суб’єктів міжнародного бізнесу, визначальною умовою співробітництва між Україною та Німеччиною постає рівень готовності національної економіки до спільної реалізації екологічних проектів у контексті можливостей використання світового ресурсного, інноваційного, науково-технічного та інформаційного потенціалу.