ІМПОРТОЗАЛЕЖНІСТЬ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ І ПРІОРИТЕТИ СЕЛЕКТИВНОГО ІМПОРТОЗАМІЩЕННЯ - МЕЛЬНИК , Тетяна; ПУГАЧЕВСЬКА , Катерина (Економіка України, 2024)
Висвітлено актуальне питання формування ефективної системи регулювання імпорту товарів на основі вивчення й аналізу імпортозалежності та пріоритетів селективного імпортозаміщення в економіці України. Серед науковців ведуться дискусії щодо можливостей та наслідків імпортозаміщення для економіки країни. У переважній більшості обговорюються питання вибору векторів імпортозаміщення виходячи винятково з ресурсних можливостей виробництва продукції. Разом з тим потребують подальшого дослідження наслідки зростаючої імпортозалежності економіки України та пріоритети селективного імпортозаміщення в окремих видах економічної діяльності. Отже, метою статті є оцінка рівня імпортозалежності економіки України та визначення перспектив селективного імпортозаміщення в окремих видах економічної діяльності. Здійснено аналіз наукової літератури на предмет трактування поняття «імпортозаміщення». Проаналізовано індикатори імпортозалежності та імпортомісткості економіки України на основі таблиць “витрати – випуск” і визначено причини та наслідки перевищення обсягів імпорту над внутрішнім виробництвом. Досліджено перспективи селективного імпортозаміщення у окремих видах економічної діяльності. Зроблено висновок, що зростання обсягів імпортоспоживання призвело до поступового витіснення вітчизняного товаровиробника з внутрішнього ринку України. Зростання частка імпорту в проміжному споживанні підвищує залежність промисловості від імпортних комплектуючих, деталей і устаткування. Коливання обмінного курсу безпосередньо впливає на вартість імпортованого товару, а девальвація національної валюти за таких умов може стати фактором стимулювання цінової конкурентоспроможності вітчизняної продукції за окремими товарними позиціями у таких видах економічної діяльності, як виробництво харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів, текстильне виробництво, виробництво хімічних речовин і машинобудування. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості використання запропонованих у статті теоретичних і практичних розробок для вдосконалення системи регулювання імпорту товарів в Україні.