БІДНІСТЬ ПРАЦЮЮЧОГО НАСЕЛЕННЯ – ДРАМАТИЧНА РЕАЛЬНІСТЬ УКРАЇНСЬКОГО СЬОГОДЕННЯ - КОВАЛЬЧУК , Трохим (Економіка України, 2024)
Проаналізовано надзвичайно гостру і злободенну проблему – хронічну бідність працюючого населення. Міжнародна спільнота визнає і поважає лише ті державні утворення, де відсутні прояви маргіналізації суспільства, демонструється прагнення до самоствердження і цивілізаційного розвитку, а населення здатне захищати базові економічні інтереси та національні пріоритети. Конституційна вимога щодо перетворення України на соціальну державу, попри наявні потенціальні можливості, так і не реалізувалася. Навпаки, уже традиційно здійснюється політика «соціального номіналізму», яка генерує цинічну експлуатацію працездатного населення і створює передумови спадкоємної бідності. Згідно з об’єктивними законами ринкової економіки, саме платоспроможний масовий попит є визначальним «драйвером» для реальної економіки. Запропоновано заходи щодо втілення в життя методів та реальних механізмів оживлення платоспроможного попиту і купівельної спроможності працюючого населення. Лише така корекція економічної політики гарантуватиме не декларативний, а реальний випереджальний розвиток національного виробництва.