ІСТОРИЧНИЙ ПРОЦЕС ФОРМУВАННЯ СТРУКТУРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ - РОМАНОВА , Тетяна (Економіка України, 2024)
Історичний шлях еволюції національного господарства України сформував сучасну структуру її економіки. Ретроспективний аналіз формування структурної політики допоможе виявити особливості її виникнення та трансформації для подальшого вдосконалення у сучасних умовах. Під структурною політикою розуміється складова економічної політики держави, яка містить науково обгрунтовані методи та заходи оптимальної перебудови економічної системи і досягнення збалансованої та ефективної пропорції її взаємозв’язаних елементів з метою забезпечення позитивної динаміки їх розвитку. Розглянуто основні історичні періоди, в яких формувалася структура економіки України: у складі економічних систем зарубіжних країн; у період Першої світової війни та революційних подій; у складі СРСР та на початковому етапі її становлення після здобуття незалежності. Таким чином, хронологія побудови історичних детермінант структурної політики відповідає найістотнішим проявам функціонування політико-економічного середовища України. Виявлено головні елементи градації структури національного господарства на основі порівняльного аналізу сукупності факторів, які зумовили такі процеси. Визначено основні структурні зрушення в економічній системі, які здійснювалися під впливом екзогенних та ендогенних факторів зміни функціонування системи національного господарства. Дослідження історичних передумов становлення структурної політики та чинників, які детермінують зміну структури національного господарства, формує ретроспективне уявлення щодо особливостей сутності економічної системи України, яка проявляється не тільки як співвідношення елементів структури економіки, але і як процес зміни рівня її адаптації до світової економіки.